Warsztaty kulinarne – National Cuisine
Każdy naród ma swoje smaki i zapachy. Każdy kraj ma swoje wyjątkowe dania, które są jego wizytówką. Zgłębianie ich tajemnic to wielka sztuka, ale też przyjemność. Doświadczyli jej właśnie studenci Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. W ramach projektu Intertour realizowali warsztaty kulinarne National Cuisine, które obejmowały zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną.
Każdy dzień warsztatów zaczynał się od food market tour, czyli wyprawy na najbardziej charakterystyczne warszawskie targi. Wybór najwyższej jakości produktów, a potem wspólne przygotowywanie typowych dań omawianych kuchni świata, pozwoliły na poszerzenie wiedzy o tradycjach żywieniowych oraz charakterystycznych potrawach kuchni włoskiej, indyjskiej, polskiej, ukraińskiej oraz wietnamskiej.
Wspólnie z panią Agnieszką Koper z Włoch, ekspertem narodowej kuchni włoskiej i włoskich produktów, studenci poznali techniki przygotowywania różnych form pasty oraz typowych dań charakterystycznych dla poszczególnych regionów Italii.
Oprócz potraw kuchni włoskiej, nasi międzynarodowi studenci przygotowali typowe potrawy charakteryzujące ich narodowe kuchnie, opowiadając przy tym o ich historii.