DNI OTWARTE ONLINE - 30% RABAT NA STUDIA Skorzystaj teraz

Strona główna / News / W poszukiwaniu smaków. Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń

W poszukiwaniu smaków. Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń

Początek: czw., 23 maj 2019, 00:00
Koniec: pt., 24 maj 2019, 00:00

Kimchi – danie ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw przez wieki pozwalało Koreańczykom przetrwać najcięższe czasy. Specjał ten ma mnóstwo amatorów na całym świecie. Są nawet tacy, którzy jeżdżą do Pjongjangu, by spróbować prawdziwego kimchi. Inni wybierają Bangkok, ponieważ chcą rozkoszować się smakiem tom yum lub Armenię, bo marzą, aby spróbować tradycyjnego chleba Lavash. Jeszcze inni przemierzają tysiące kilometrów, by na polskim Podlasiu zjeść babkę ziemniaczaną ze skwarkami albo na Podkarpaciu – hreczanyki, kotlety z kaszy zmieszanej z mielonym mięsem, jajkami i czosnkiem.

Kulinaria coraz częściej decydują o wyborze kierunku wakacyjnych wyjazdów. Coraz więcej ludzi zwiedza świat od kuchni. Ważne jest dla nich nie tylko co jedzą, ale jak i z kim biesiadują. Poszukują naturalnych, świeżych i wysokiej jakości produktów, smaków, zapachów, obyczajów i tradycji. Chcą doświadczyć czegoś wyjątkowego i autentycznego.

To jest właśnie turystyka kulinarna, pogoń i czerpanie przyjemności z przeżyć związanych z jedzeniem i piciem. To jeden z najszybciej rozwijających się trendów w rozwoju podróży tematycznych na rynku turystycznym w Europie, w tym również w Polsce oraz w niektórych państwach na świecie.

Najbardziej popularnym kierunkiem kulinarnych podróży wakacyjnych jest Peru, które słynie z ceviche, quinoa i pisco. Turyści kochają też smaki Chin, Indii, Malezji i Meksyku. W ostatnim czasie odkrywają Azerbejdżan, gdzie wśród potraw króluje dolma, czyli mielone mięso w liściach winogron. Na liście pożądanych kierunków jest też Malawi, w którym można skosztować nsimy sporządzanej z ziaren różnych zbóż oraz Tadżykistan z tradycyjnym posiłkiem Oshi Palav.

Kulinarni turyści nie tylko jedzą. Wielu z nich chce uczestniczyć w zbiorach oraz w przygotowaniu potraw. Są w różnym wieku, więc ich zainteresowania i priorytety są odmienne. Staje się więc zasadne, zarówno z punktu widzenia nauki, jak i praktyki, sprecyzowanie kim są współcześni turyści kulinarni i jakie są ich preferencje, na ile dziedzictwo kulinarne jest dla nich warte poznania, jakie są ich potrzeby i jaki jest sposób percepcji kulinarnego produktu turystycznego.

Tym właśnie zagadnieniom będzie poświęcona konferencja naukowa pt. „Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń” organizowana przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula (dawna Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji), Społeczną Akademię Nauk oraz Instytut Wiedzy i Umiejętności.

Jej celem jest przedstawienie wyników badań, analiza oraz oszacowanie szans i zagrożeń rozwoju turystyki kulinarnej w XXI wieku.

Organizatorzy planują skoncentrować się na czterech obszarach tematycznych:

  • turystyka kulinarna rodzin;
  • turyści biznesowi a kulinaria;
  • seniorzy w turystyce kulinarnej;
  • pokolenia X, Y, Z w turystyce kulinarnej.

Gościem specjalnym konferencji będzie dr Lucy Long, badaczka kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członek Instytutu Smithsona (największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie), zaangażowana w budowanie mostów i wspieranie synergii pomiędzy nauką a sektorem publicznym w dziedzinie kulinariów.

Obradom plenarnym będą towarzyszyły warsztaty, pokazy i degustacje.

ORGANIZATOR GŁÓWNY

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Współorganizator i Patron honorowy

Mazowsze

Patronat honorowy

٭ Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jan Krzysztof Ardanowski

٭ Wicemarszałek Senatu RP Maria Koc

٭ Marszałek Województwa Mazowieckiego

Adam Struzik

٭Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej

Robert Andrzejczyk

٭ Narodowy Instytut Dziedzictwa

Patronat merytoryczny

Patronat Merytoryczny
111

Patronat medialny

Medialni

Partner operacyjny

Iwiu

ZOBACZ WIĘCEJ

Serdecznie zapraszamy

23-24 maja 2019 r.

Udostępnij ten post
Uczelnia realizuje projekty
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Fundusze Europejskie Rzeczpospolita Polska Unia Europejska
Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Analityka biznesu i bezpieczeństwa Analityka biznesu i bezpieczeństwa online Konsultant Językowy w Biznesie Psychologia w biznesie Psychologia w biznesie online Studia azjatyckie: Japonia, Korea, Wietnam Logistyka Logistyka online Ekonomia Filologia angielska online Filologia angielska Zarządzanie Informatyka online Informatyka Architektura Zarządzanie w filii zagranicznej Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Bristolu Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Full-Stack Data Science Grafika Zarządzanie Ekonomia online Executive MBA Dekarbonizacja i Zrównoważony Biznes MBA – Dyplomacja Metodyka nauczania języków obcych Tłumaczenia specjalistyczne, język angielski Tester oprogramowania Administrowanie funduszami europejskimi Ekonomia Menedżer transportu drogowego Master Europei Komunikacja techniczna Metodyka nauczania języka polskiego jako obcego i jako drugiego Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Zarządzanie – Seminarium Doktorskie Dziennikarstwo i komunikacja społeczna Audyt i kontrola wewnętrzna w administracji i gospodarce Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Grafika Stosunki międzynarodowe Informatyka Zarządzanie online Zarządzanie online Stosunki międzynarodowe Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Filologia angielska +44

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. Sprawdź szczegóły.