
Zostań ekspertem w dietoterapii problemów układu pokarmowego!


Dlaczego ten kierunek? Bo pacjenci potrzebują specjalistów.
- Uczysz się prowadzić pacjentów z IBS, IBD, refluksem, SIBO i innymi zaburzeniami gastro
- Korzystasz z aktualnych rekomendacji (ESPEN, AGA, EASL)
- Zdobywasz narzędzia gotowe do użycia w praktyce
- Pracujesz na rzeczywistych przypadkach klinicznych
- Konsultujesz się z doświadczoną kadrą medyczną i dietetyczną
DLA KOGO SĄ TE STUDIA?
Jeśli pracujesz z pacjentami z problemami przewodu pokarmowego – to kierunek właśnie dla Ciebie.
Osoby, do których kierujemy nasz program to:
- Praktykujący dietetycy i osoby po kursach
- Studenci ostatnich lat dietetyki
- Lekarze gastroenterolodzy
- Pracownicy szpitali, gabinetów, poradni
- Osoby prowadzące własną praktykę dietetyczną
PROGRAM STUDIÓW
Wiedza i umiejętności, które odpowiadają na potrzeby pacjentów
Program obejmuje najczęstsze i najbardziej problematyczne zaburzenia gastroenterologiczne. Z nami nauczysz się, jak prowadzić pacjenta krok po kroku:
- Dietoterapia w IBS, IBD, refluksie, SIBO, celiakii
- Choroby pasożytnicze układu pokarmowego
- Dieta w chorobach wątroby i trzustki
- Żywienie pacjenta po operacji bariatrycznej
- Współpraca z lekarzem, dobór suplementacji i probiotyków
- Gotowe wzory zaleceń i narzędzia do pracy z pacjentem
POZNAJ NASZYCH EKSPERTÓW
Uczysz się od najlepszych praktyków dietetyki w Polsce
Naszą kadrę tworzą eksperci: lekarze, dietetycy, psychologowie i naukowcy. Łączy ich wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentem i pasja do edukacji.
DYREKTORKI ODDZIAŁU
dr n. med. Natalia Czech
Dietetyczki z wieloletnim doświadczeniem klinicznym i gabinetowym, wykładowczynie w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Są pomysłodawczyniami i autorkami programu studiów podyplomowych z dietetyki w problemach gastroenterologicznych, tworzonych z myślą o realnych wyzwaniach praktyki dietetycznej.

mgr Katarzyna Ring-Andrzejczuk
Dietetyczki z wieloletnim doświadczeniem klinicznym i gabinetowym, wykładowczynie w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Są pomysłodawczyniami i autorkami programu studiów podyplomowych z dietetyki w problemach gastroenterologicznych, tworzonych z myślą o realnych wyzwaniach praktyki dietetycznej.

KADRA
mgr Hanna Szpunar-Radkowska
Doświadczona dietetyczka kliniczna, ekspertka w zakresie SIBO i diety lowFODMAP, autorka i redaktorka licznych publikacji naukowych. Prowadzi Centrum Diagnostyki i Leczenia SIBO oraz współtworzy fundację „W zgodzie z jelitami”.

mgr Ewa Filipiak
Dietetyczka i psychodietetyczka specjalizująca się w chorobach pasożytniczych i schorzeniach żołądka. Ukończyła studia z zakresu ziół w terapii i profilaktyce, aktywnie publikuje oraz edukuje tysiące obserwatorów w mediach społecznościowych.

dr n. med. Agnieszka Dąbek
Absolwentka dietetyki i psychologii stosowanej, specjalistka leczenia żywieniowego, wieloletnia pracownica Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz Collegium Medicum UJ. Obecnie pracuje w Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii oraz prowadzi własną praktykę.

mgr Zuzanna Karwowska
Biolożka obliczeniowa specjalizująca się w analizie mikrobioty jelitowej, obecnie kończy doktorat na Uniwersytecie Jagiellońskim. Łączy wiedzę naukową z popularyzacją tematu mikrobiomu w podcaście i mediach społecznościowych.

dr hab. n. med. Mariusz Jaworski
Dietetyk i psycholog, wieloletni wykładowca Uniwersytetu Medycznego w Warszawie. Autor licznych publikacji naukowych z zakresu dietetyki i zdrowia psychicznego.

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
Dietetyczka kliniczna i wykładowczyni akademicka, związana m.in. z Narodowym Instytutem Onkologii i Instytutem Zdrowia Publicznego. Autorka wielu publikacji naukowych, specjalizuje się w dietoterapii chorób metabolicznych.

dr hab. n. med. Monika Derda
Diagnosta laboratoryjny i specjalistka parazytologii, profesor uczelni w dziedzinie biologii medycznej. Ekspertka w zakresie diagnostyki pasożytów przewodu pokarmowego.

mgr Natalia Mogiłko
Dietetyczka kliniczna pracująca w szpitalach od 2009 roku. Koordynatorka Szpitalnego Zespół Żywieniowego, pracująca na co dzień m.in. z pacjentami oddziału chirurgii, anestezjologii i intensywnej terapii. Absolwentka studiów podyplomowych z żywienia klinicznego i opieki metabolicznej, wykładowca Akademii Leczenia Żywieniowego.

dr Maria Brzegowy
Dietetyczka kliniczna, specjalizuje się w leczeniu żywieniowym, wsparciu pacjentów onkologicznych i opiece przed i po operacjach bariatrycznych. Prelegentka, edukatorka i współautorka publikacji z zakresu dietetyki.

dr n. farm. Magdalena Obrzut
Farmaceutka, doktor nauk farmaceutycznych, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. Ukończyła studia podyplomowe z Dietetyki. Doświadczenia zawodowe zbierała m.in. odbywając staż w Royal Glasgow Infirmary w Szkocji. Autorka wielu szkoleń dla specjalistów oraz pacjentów z zakresu wpływu leków na masę ciała, stanu odżywienia na metabolizm leku, interakcji lekowych a także interakcji leków z pożywieniem. Na co dzień pracuje jako farmaceutka edukując pacjentów. Autorka publikacji, artykułów i książek w tym „Interakcje leków z żywnością”, “Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności” i innych. Prowadzi także swój fanpage Doktor Hashi – Insulinooporność i Hashimoto – leki i suplementy diety.

Organizacja studiów oraz opłaty
Jak przebiegają studia?
- Czas trwania: 10 miesięcy
- Start: październik 2025
- Tryb: Studia podyplomowe, niestacjonarne (online)
- Cena: 6200 złotych w płatności jednorazowo, 3200 złotych płatne w dwóch ratach lub po 1600 złotych płatne w czterech ratach
Promocja do końca lipca: 5800 zł – możliwość płatności w 2 ratach po 3000 zł lub 4 ratach po 1500 zł

współfinansowane ze środków Unii Europejskiej


