Spektakle kulinarne i opowieści wokół stołu – Spotkanie z Moniką Kucią
Jest dziennikarką, performerką i kuratorką kulinarną. Monika Kucia promuje szlachetne polskie produkty i projektuje kulinarne wyprawy po Polsce, prowadzi Kulinarny Dom Kultury, współtworzy Festiwal Nowe Epifanie i Europejski Festiwal Smaku w Lublinie.
Wie jak organizować spotkania wokół stołu. Umie poprowadzić przez labirynt smaków, zapachów i emocji.
Nam Monika Kucia opowie, jak tworzy te wspaniałe spektakle kulinarne, z kim pracuję, co ją inspiruje i angażuje. Dlaczego sypie złoty pył nad tortem z resztek, włącza w uczty pieśni rytualne płacze z Polesia, jak karmi duchy i rozmawia o śmierci. Opowie także o słuchaniu muzyki ziemniaka i tradycyjnych kluskach śląskich. O tym, że kuchnia to kultura.
Zapraszamy serdecznie 5 czerwca, godz. 10.00, Aula 5