UMÓW SIĘ NA INDYWIDUALNĄ KONSULTACJĘ Skorzystaj teraz

Strona główna / News / Prof. Jolanta Żyśko przewodniczącą Rady do spraw Kompetencji Sektora Sportowego

Prof. Jolanta Żyśko przewodniczącą Rady do spraw Kompetencji Sektora Sportowego

Prof. Jolanta Żyśko, rektor Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji, wchodzącej w skład Grupy Uczelni Vistula, otrzymała Nominację Dyrektora Instytutu Sportu-PIB (Państwowego Instytutu Badawczego) na stanowisko przewodniczącej Rady do spraw Kompetencji Sektora Sportowego.

Pierwsze posiedzenie Rady ds. Kompetencji Sektora Sportowego odbyło się 23 maja 2017, w Instytucie Sportu-PIB w Warszawie. Prace Rady odbywają się w ramach projektu pt. European Sector Skills Alliance for Sport (ESSA-Sport), który jest realizowany przez 18 państw Unii Europejskiej w celu zwiększenia wiedzy o potrzebach i możliwościach kwalifikacyjno-zawodowych w sektorze sportowym. Udział wzięło ponad 30 –tu przedstawicieli różnych środowisk systemu kultury fizycznej.

Projekt jest realizowany przez Instytut Sportu-PIB we współpracy z partnerami społecznymi. Międzynarodowym koordynatorem projektu jest European Observatoire of Sport and Employment (EOSE).

W wyniku głosowania w skład siedmioosobowej Rady weszli ponadto:

  • Joanna Ratajczak: Uniwersytet Szczeciński
  • Marek Cierpiał-Wolan: Główny Urząd Statystyczny
  • Michał Siniarski-Czaplicki: Uniwersytet Łódzki
  • Gabriel Pawlak: Polski Związek Trenerów Personalnych
  • Maciej Tauber: Instytut Badań Edukacyjnych

Podstawowym celem działań zespołu jest opracowanie i przedstawienie środowisku skutecznych rozwiązań w zakresie kwalifikacji i zatrudnienia w sektorze sportu oraz uznania i rozpoznawalności nadawanych kwalifikacji w krajach Unii Europejskiej.

Strona projektu: www.essa-sport.eu

Udostępnij ten post
Uczelnia realizuje projekty
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Fundusze Europejskie Rzeczpospolita Polska Unia Europejska
Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. Sprawdź szczegóły.