Kulinaria – wizytówka regionów
Konferencja naukowa poświęcona jest wykorzystaniu kulinariów w rozwoju turystycznym regionów połączona z degustacją produktów i potraw regionalnych z Polski i innych krajów.
Jako najbardziej umiędzynarodowiona grupa uczelni w Polsce, chcemy przybliżyć uczestnikom konferencji dziedzictwo kulinarne regionów całego świata, zaprezentować prace naukowe na ten temat i umożliwić wymianę poglądów odnoście kierunków, i perspektyw wykorzystania kulinariów w rozwoju turystycznym regionów.
Panele tematyczne będą dotyczyć tradycji kulinarnych w Polsce i na świecie, produktów regionalnych, turystyki kulinarnej i jej organizacji oraz możliwości wykorzystania potencjału kulinarnego do tworzenia oferty turystycznej.
Wśród uczestników będą m.in. przedstawiciele organizacji turystycznych, właściciele gospodarstw agroturystycznych, restauracji, hoteli i biur podróży, nauczyciele akademiccy i studenci uczelni wyższych, a także uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych
Wydarzenie ma służyć wymianie doświadczeń ekspertów i praktyków z tego zakresu oraz prezentacji wyników badań dotyczących kreowania produktu turystycznego na bazie dziedzictwa kulinarnego. Ma też pokazać, że dyskusja ma przełożenie na praktykę i być okazją do zaprezentowania wybranych wytwórców.
Termin: 04.04.2017
Miejsce: Kampus Grupy Uczelni Vistula, ul. Stokłosy 3, Aula nr 5