Konferencja odbyła się 16 stycznia w Warsztacie Warszawskim. Wydarzenie było przykładem Zielonego Eventu na zasadzie współpracy z Little Greenfinity. Spotkanie było podzielone na część merytoryczną i praktyczną. Ciekawym punktem były warsztaty dotyczące wiedzy na temat food waste Virginie Little, pokaz live cooking Kuby Korczaka, czy prelekcja na temat kuchni bezodpadkowej Joanny Gałązki. Jednym z gości był ponadto szef kuchni hotelu Novotel Warsaw Centrum, Jakub Emanuel Malec, który udowodnił, że zero waste jest możliwe nawet w luksusowym hotelu.
Marnowaniu żywności mówimy STOP! Konferencja „Make a Change: Stop Food Waste”
Kwestia marnowania jedzenia jest jednym z największych globalnych problemów współczesnego świata, który większość z nas wciąż bagatelizuje. W samej Unii Europejskiej rocznie trwoni się 88 milionów ton żywności! Tematowi poświęcona została konferencja CSR „Make a Change: Stop Food Waste” zorganizowana przez studentów międzynarodowego programu Intertour realizowanego w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula z Grupy Uczelni Vistula.
Konferencja inna niż wszystkie
6 godzin warsztatów i prelekcji, atrakcje takie jak live cooking, akcja „Boomerang Bags”, warsztaty pędzenia roślin czy kuchni bezodpadkowej – na takie atrakcje mogli liczyć uczestnicy wydarzenia.
Konferencja odbyła się 16 stycznia w Warsztacie Warszawskim. Wydarzenie było przykładem Zielonego Eventu na zasadzie współpracy z Little Greenfinity. Spotkanie było podzielone na część merytoryczn…
„Przede wszystkim pragnęłam uciec od wizerunku konferencji, podczas której biernie się słucha. Zależało mi na aktywności uczestników, zmianie ich postawy i zachowania. Postawiłam na stworzenie dynamicznego wydarzenia, które nie tylko pobudzi obecnych nas sali do myślenia o samym problemie Food Waste, ale również da im wiedzę i umiejętności, które będą mogli wykorzystać już tego samego dnia i dokonać rewolucji… w swojej kuchni” – mówi Magda Klimczyk, główna organizatorka „Make a Change: Stop Food Waste”.
Najwięcej jedzenia marnuje się w naszych domach
Kto z nas nie wyrzuca łodygi brokułu lub liści kalafiora? Warzywa z rosołu trafiają do kosza na śmieci? Zapominamy, też, że terminy „należy spożyć do… ” i „najlepiej spożyć przed… ” nie oznaczają tego samego.
Jak oszczędzać na jedzeniu i jak zrobić coś z niczego do jedzenia? Uczestnicy konferencji dowiedzieli się m.in., że warto sprawdzić, jaka jest data ważności produktu i np. ustawić go na początku półki czy nawet oznaczyć, a także, że mogą zaplanować z wyprzedzeniem tygodniowe menu i spisać wszystkie potrzebne produkty. Jeżeli już kupimy za dużo, część produktów warto zamrozić. Z warzyw z rosołu możemy przyrządzić pyszną zupę-krem.
Najwięcej jedzenia marnuje się w naszych domach
Kto z nas nie wyrzuca łodygi brokułu lub liści kalafiora? Warzywa z rosołu trafiają do kosza na śmieci? Zapominamy, też, że terminy „należy spożyć d…
Certyfikat Travelife
Organizacja konferencji była wymogiem zaliczenia przedmiotu CSR (od ang. corporate social responsibility) i okazją do zdobycia światowego certyfikatu Travelife (Travelife Sustainability Manager). SGTiH Vistula jest jedyną w Polsce i jedną z nielicznych w Europie Uczelni, która daje studentom taką możliwość.
„Projekt Travelife to przede wszystkim inicjatywa studentów, służąca wspieraniu lokalnych społeczności zgodnie z międzynarodowymi standardami. Ponad 100 studentów, ciekawe konferencje na czele ze Stop Food Waste to tegoroczna edycja. Bardzo cieszę się z zaangażowania studentów w działania CSR i mam nadzieję, że to właśnie oni będą przyszłymi liderami branży spotkań – chwali studentów dr Krzysztof Celuch, ich opiekuni pełnomocnik rektora ds. współpracy z biznesem”.
Certyfikat Travelife
Organizacja konferencji była wymogiem zaliczenia przedmiotu CSR (od ang. corporate social responsibility) i okazją do zdobycia światowego certyfikatu Travelife (Travelife Sust…
Marnowanie żywności to problem na skalę światową. Aby móc z nim walczyć, należy w pierwszej kolejności zadbać o edukacje społeczeństwa. Konferencja CSR „Make a Change: Stop Food Waste” to doskonały przykład akcji budującej swiadomość w tym ważnym i mającym wpływ na życie nas wszystkich temacie.
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula