Home / Student / Get involved / Koło Naukowe Turystyki Kulinarnej

Koło Naukowe Turystyki Kulinarnej

O nas

Klub zrzesza studentów zainteresowanych tematyką stale rozwijającej się turystyki kulinarnej.

Jest otwarty dla wszystkich, których pasją jest podróżowanie w celu poznawania nowych potraw i historii ich pochodzenia.

Misją klubu jest poszerzanie wiedzy z dziedziny turystyki kulinarnej, produktów tradycyjnych oraz tradycji kulinarnych – zarówno rodzimych, jak i z najdalszych zakątków świata.

Członkowie klubu mają okazję kontaktu ze specjalistami w dziedzinie kulinariów, organizacjami zajmującymi się tematyką kulinarną, instytucjami związanymi z propagowaniem turystyki kulinarnej i wykorzystaniem kulinariów w różnych sferach życia.

Dołącz do nas! Rozwiniesz swoje zainteresowania, zdobędziesz kwalifikacje zawodowe oraz zyskasz możliwość współpracy z innymi studentami. Czekamy na Ciebie!

Jak działamy

Nasze cele i działalność

Podstawowym celem Koła jest rozbudzanie zainteresowań pracą naukową i badawczą w zakresie turystyki kulinarnej.

Nasze zamierzenia to w szczególności:

  • rozwijanie zainteresowania kulinariami jako atrakcję turystyczną;
  • poznawanie kulinariów kraju i świata;
  • nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów ze znanymi podróżnikami, ludźmi nauki, kultury i kulinariów.

Cele są realizowane poprzez:

  • prowadzenie badań naukowych pod kierunkiem opiekuna naukowego Koła;
  • organizowanie sesji naukowych;
  • organizowanie warsztatów, spotkań itp.;
  • przygotowywanie opracowań tematycznych.

Współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Turystyki Kulinarnej 

Klub Turystyki Kulinarnej został objęty patronatem Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Rozpoczęta współpraca ma na celu wykorzystanie doświadczenia Stowarzyszenia w zakresie: promocji turystyki i rekreacji w szczególności turystyki kulinarnej, promocji zdrowego stylu życia, zwłaszcza zdrowego odżywiania, propagowania wysokiej kultury jedzenia, promocji turystyki kulinarnej, poszerzania świadomości kulinarnej zwłaszcza wśród uczniów szkół i studentów uczelni wyższych, promocji kuchni, tradycji i obyczajów regionalnych, zwiększania zasobów wiedzy na temat turystyki kulinarnej, inicjowania i rozwijanie wzajemnych relacji w branży turystycznej i gastronomicznej, rozwijania klasycznych i nowoczesnych form turystyki kulinarnej, zwiększania zainteresowania turystyką kulinarną, integracji środowisk gastronomicznych i turystycznych, podnoszenia kwalifikacji i umiejętności dla przyszłych i obecnych pracowników lokali gastronomicznych, zwłaszcza studentów, kultywowania narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych i cukierniczych, uzupełniania wiedzy i umiejętności zawodowych członków stowarzyszenia, rozwijania i kształtowania wzorców racjonalnego żywienia w społeczeństwie, poznawania tradycji kulinarnych innych narodów.

Opiekun: dr Piotr Dominik

E-mail: p.dominik@vistula.edu.pl

Masz jakieś pytania? Napisz do nas!

E-mail:culinary.tourism.club@vistula.edu.pl

The university implements projects co-financed by the European Union
Vistula University in Pultusk

Vistula University in Pultusk

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. Check details.